Rusko v októbri vynaložila na podporu rubľa už vyše tri miliardy USD

10.10.2014 Celý región

Moskva 10. októbra (TASR) - Ruská centrálna banka od začiatku októbra minula v rámci intervencií na podporu rubľa už viac ako 3 miliardy dolárov (2,35 miliardy eur).

Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa údaje, ktoré Národná banka Ruska zverejnila dnes na svojej internetovej stránke.

Podľa týchto údajov v stredu 8. októbra predala banka 1,5 miliardy USD. To bola jej najväčšia denná intervencia od marca, keď tesne pred referendom o pripojení Krymu k Rusku predala v jeden deň 4,41 miliardy USD. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg sa domnievajú, že banka musela vo štvrtok (9.10.) siahnuť hlboko do svojich devízových rezerv a použila z nich ďalšiu 1 miliardu USD, alebo aj viac, na podporu národnej meny.

Kurz rubľa sa od júna prudko prepadol v reakcii na sankcie, ktoré na Moskvu uvalili USA a Európska únia, za jej prístup k Ukrajine. Sankcie sťažujú ruským firmám refinancovanie ich dlhov. Centrálna banka odhaduje výšku sumy, ktorú musia ruské spoločnosti uhradiť za dlhopisy splatné do konca tohto roka, na 55 miliárd USD. A pád rubľa tieto dlhopisy poriadne predražil.

"Rubeľ bude naďalej oslabovať," domnieva sa Vladimir Miklaševskij, analytik Danske Bank v Helsinkách. "Centrálna banka nemôže zabrániť jeho ďalšiemu poklesu," dodal.

Kurz rubľa oproti košu mien tvoreného eurom a dolárom dnes dopoludnia do 10.47 moskovského času klesol o 0,3 % na 45,1376 rubľa. Aj oproti doláru sa hodnota rubľa znížila o 0,3 % na 40,2785 RUB/USD.
 

Vyberte región